Ajutorul social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă

După promulgarea iniţiativei mele de modificare și completare Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, care a devenit Legea 158/2018, dinspre administraţia prezidenţială am primit încă o veste îmbucurătoare.

Miercuri, 18.07.2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, propunere legislativă a cărui initiator este Ştefan Alexandru Băişanu, iar coiniţiatori sunt Ică Florică Calotă, Constantin Avram, Marius Surgent şi subsemnatul.

Aşadar, de acum înainte, conform noului act normativ, „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”.

Iniţiativa noastră stabileşte, printre altele, şi obligaţii pentru primari care trebuie să întocmească un plan de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere. Neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *