CIECH Soda România consolidează legăturile culturale româno-poloneze

Cu ocazia Centenarului Polonez #PL100, Institutul Polonez din România lansează o Expoziţie aniversară în Râmnicu Vâlcea, ca răspuns la ideea lansată de CIECH Soda România de a include capitala judeţului Vâlcea în turul aniversar.

Pe 26 ianuarie, la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanu” din Vâlcea va fi deschisă oficial expoziţia centrată pe personalitatea lui Józef Piłsudski, liderul care a devenit simbolul luptei Poloniei pentru independenţă. Imediat după deschiderea expoziţiei, proiecţia specială a filmului Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA 2017) va marca, de asemenea, comemorarea Zilei Holocaustului, care este înscrisă pe data de 27 ianuarie în calendarul internaţional ca ziua în care au fost eliberate lagărele de concentrare Auschwitz- Birkenau.

CIECH Soda România sprijină permanent schimburile culturale dintre Polonia şi România, prin promovarea şi iniţierea, în timp, a proiectelor destinate documentării evoluţiei istorice comune, aşa cum sunt publicarea studiului “Polish marks in Baile Govora (Însemne poloneze la Băile Govora)” şi cercetarea ştiinţifică efectuată de Dr. Ionela Niţu privind migraţia poloneză din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Grupul polonez CIECH face parte din comunitatea vâlceană din anul 2006, când a cumpărat compania locală de producţie a sodei calcinate, care se luptă să scape de faliment. De atunci, polonezii şi românii au muncit împreună ca să salveze ultimul producător de sodă calcinată rămas în viaţă din ţară. Astăzi, compania a ajuns pe primul loc în topul firmelor vâlcene, conform Camerei de Comerţ şi Industrie locale, are circa 600 de angajaţi şi înregistrează o creştere constantă şi solidă a producţiei, după investiţii care s-au ridicat la un total de 220 milioane euro în ultimii 11 ani.

“Istoria ne-a adus împreună, polonezi şi români. Pentru noi, cei din CIECH Soda România, prezentul înseamnă şi o construcţie comună. De asemenea, viitorul nostru este inter-relaţionat, deoarece căutăm şi descoperim căi de a ridica cele mai bune talente şi resurse locale la potenţialul lor maxim”, a spus Witold Urbanowski, CEO al CSR.

Pentru perioada 2017-2018, noi planuri de investiţii ţintesc creşterea eficienţei liniilor de producţie a sodei calcinate, dublarea afacerilor cu silicaţi şi potenţiala extindere a afacerii cu bicarbonat de sodiu. Sunt planificate investiţii noi de mai multe milioane de lei, însă întreg viitorul CIECH Soda România depinde de asigurarea aprovizionării cu calcar – materie primă cheie pentru producţia de sodă calcinată, ceea ce s-ar putea petrece prin extinderea zonei de extracţie de la cariera de calcar Bistriţa.

Din fericire, această provocare şi motiv de îngrijorare este deja de domeniul trecutului – datorită autorităţilor locale din Vâlcea – iar soluţia găsită înseamnă atât conservarea Parcului Natural cât şi extinderea exploatării responsabile a carierei de calcar Bistriţa prin schimb de terenuri.

Întregul proiect înseamnă un alt gen de acţiune comună: adunarea companiilor locale în jurul ideii de dezvoltare comunitară.

Despre CIECH Soda România

CIECH Soda România este prima unitate de producţie CIECH Group din afara Poloniei și este singurul producător de sodă calcinată rămas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Grupul CIECH în anul 2006. Echipa, de aproximativ 600 de persoane a CIECH Soda România, asigură soda calcinată și silicat de sodiu- solid și lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu și India.

Despre CIECH Group – 70 de ani de prezenţă pe pieţele globale

CIECH este un grup internaţional, gestionat profesionist, cu rădăcini poloneze şi cu o poziţie bine stabilită de lider al sectorului chimic în Europa Centrală şi de Est. Fabrică produse care sunt utilizate la producerea unor articole necesare în viaţa de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume – produse de ultimă generaţie şi de cea mai înaltă calitate. Profitând de sprijinul unui investitor strategic de încredere, Grupul implementează o strategie de dezvoltare globală, extinzându-şi vânzările pe pieţele lumii. În acelaşi timp, combină abordarea modernă a afacerilor cu tradiţia de producţie care se întinde înapoi în timp până în anul 1882. Mai multe informații: www.ciechgroup.com

Un comentariu la „CIECH Soda România consolidează legăturile culturale româno-poloneze

 • 28 ianuarie 2018 la 7:37
  Permalink

  Este jenant pentru polonezi ca vin cu tot felul de prafuri sa iasa in evidenta. Parsiva natie. Insa nu amintesc nimic , acestia , despre colonia de munca USG Ciech , unde salariatii sint batjocoriti ca ultimii sclavi. Exceptie fac cele citeva slugi platite direct de la Varsovia si care executa orbeste directivele inumane trasate de polaci. Leana , sefa de obiectiv , marcelina si celelalte inghititoare de pelicani si-au demonstrat cu prisosinta slugarnicia fata de cei care acum pling soarta napastuitilor de soarta , omoriti de catre fascisti in cel de-al doilea razboi mondial si nu numai. Insa aplica aceleasi metode tipic fasciste. Sa aiba curajul sa spuna citi salariati corecti au distrus pentru ca nu le-au citat in struna. Se bazeaza doar pe oameni mici si obedienti.
  Considera ca cei citiva zloti platiti la acel centru de plasament ii va spala de pacate. Nimic mai fals.
  Gheorghe cel mindru ca este sluga , a fost si el tras pe dreapta pentru ca , nici polonezii nu-i mai suporta slugarnicia. Iar leana a ajuns mare mincatoare de rahat in numele tuturor rahatilor. Daca gheorghe ar avea bun simt nu ar mai lua cotizatia de la salariati , mai ales acum cind s-a dovedit ca a fost si este o paiata.
  Nu intelege nimeni de ce ITM Valcea nu face nimic atunci cind primeste materiale in care se arata conditiile de era sclavagista in care lucreaza sodistii , mai putin jegurile pupincuriste.
  Fereasca Dumnezeu de razbunarea celor napastuiti pentru ca , deja a ajuns cutitul la os.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *