Mai puțini bani pentru transport, mai mulți pentru sănătate

Ministerele Transporturilor, Agriculturii, Culturii, Administrație Publice și cel al Dezvoltării Regionale vor primii mai puțini bani, după prima rectificare bugetară din acest, potrivit paginii oficiale a Ministerului Finanțelor Publice.

Rectificarea vizează menținerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB. Tot odată, noul document asigură fonduri suplimentare pentru sănătate și învățământ.

Propunerea de rectificare are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei și a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu 2,92 miliarde de lei.

În urma rectificării sănătatea va primii un plus de 568,6 milioane de lei, care se vor împărții între Ministerul Sănătății  (297,6 milioane de lei) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (271 milioane de lei). Învățământul va primii și el un plus de 1,01 miliarde de lei, bani care se vor duce, în mare parte către plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016.

Tot surplusuri bugetare vor primii și Asistența Socială (2,80 miliarde), Ministerul Agriculturii (405,3 milioane), Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (2.80 miliarde de lei), Ministerul Finanțelor Publice (613,6 milioane) lei din care: 310,9 milioane lei dobânzi la creditele externe contractate și rambursate de statul român, Ministerul Afacerilor Interne (367,9 milioane), Serviciul Român de Informații (37,7 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (35,1 milioane) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (25,0 milioane lei).

Ministerele care au pierdut în urma rectificării bugetare sunt Ministerul Transporturilor, care a pierdut 383 milioane de lei din buget, Ministerul Culturii (-194 milioane), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-168,4 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (-130,8) și Ministerul Finanțelor Publice (-47,9 milioane).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *